Noodoproepen...112-101

112Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie.

Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kunt beantwoorden.

Probeer voor je de noodcentrale belt het volgende te weten te komen: de juiste locatie, het soort noodgeval en of er gewonden zijn.

Vorm het nummer 112 voor de brandweer, een ambulance of de politie. Bel je alleen als er iets ernstig aan de hand is. Dit kan een brand zijn, maar ook een verkeersongeval, het redden van personen. In België vorm je het nummer 101 voor dringende politiehulp.

Bel het nummer 112 niet om te kijken of het echt werkt, voor een grap of om algemene informatie te vragen.

Door het onnodig gebruik van dit nummer blokkeer je misschien de oproep van iemand die daadwerkelijk hulp nodig heeft.

De noodcentrale kan steeds de herkomst van de oproep nagaan, en je kan voor het opzettelijk bellen naar de noodcentrale voor de grap gerechtelijk worden vervolgd.

Het is dus niet zo slim om zomaar het alarmnummer te bellen.

Als je per ongeluk het alarmnummer belt, haak niet in. Zeg de operator dat alles in orde. Zo weet de operator dat er geen noodgeval is.

Wat zeg je?

De operator zal je enkele vragen stellen om een zo goed mogelijk beeld van het incident te vormen. Probeer kalm te blijven, het is belangrijk dat je juiste en precieze informatie kunt meedelen.

Zorg dat je een antwoord kan formuleren over:

  • Wat? Beschrijf het incident kort. Geef ook aan hoeveel slachtoffers er zijn.
  • Waar? Geef een zo exact mogelijke locatie van het incident door. De straatnaam en het huisnummer zijn de meest efficiënte manier.
  • Indien er geen straatnaam of huisnummer beschikbaar is, oriënteer je op herkenningspunten (tankstation, winkel,…). Ook kilometerpalen langs autosnelwegen vormen een oriëntatiepunt.
  • Wie? Geef je naam en contactgegevens door. Zo kan de brandweer je contacteren als de juiste locatie niet wordt gevonden. Hou je telefoonlijn dan ook vrij.

De operator zal je mogelijk nog bijkomende vragen stellen. Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je het gesprek mag afsluiten.

Nummer overbezet?

Het kan voorvallen dat de lijnen overbelast zijn. Haak dan in en probeer opnieuw. Je kan de brandweer van Mechelen ook contacteren op het nummer 112 voor dringende interventies.

Voor niet dringende interventies zoals wespenverdelging, wateroverlast en stormschade contacteer je de brandweer op het algemene nummer 015 280 280.

Er worden geen afspraken vastgelegd per mail of fax.

Wist je dat ...

  • Wij beschermen ongeveer een populatie van 200.000 inwoners voor de regio Mechelen en de fusiegemeenten.
  • In de provincie Vlaams-Brabant zijn dat eveneens de gemeenten Zemst en Hofstade, waar wij optreden als SAH. (snelst adequate hulpverlening)

Contacteer ons

  • Algemeen nummer: 015/ 280 280
  • Dringende interventie: 112
  • Fax: 015/ 21 97 90
  • brandweer Mechelen